1. Een dode steenuil gevonden? Wat te doen?

Is de steenuil geringd? Geef het ringnummer door aan het Vogeltrekstation (website www.griel.nl). Ringterugmeldingen zijn een onmisbare schakel in het onderzoek, o.a. van de overleving van jonge en volwassen steenuilen, en dragen daarmee bij aan een adequate bescherming.

 

2. Een gewonde steenuil gevonden? Wat te doen?

Heeft u een gewonde steenuil gevonden, bijvoorbeeld aangereden door een auto? Breng het dier dan naar een naburig vogelasiel. Dat kunt u ook het beste met zieke uilen doen. Raadpleeg voor een vogelasiel bij u in de buurt het overzicht van Nederlandse vogelasiels.

Let op! Als u een ogenschijnlijk hulpeloze jonge steenuil (op de grond) in de buurt van zijn vermoedelijke nestplaats vindt, weet dan dat de oudervogels in de buurt zijn en voor hun jong zullen zorgen. Als de jonge uil op de grond zit (waar hij kwetsbaar is voor huisdieren), dan is het aan te raden om hem op een veilige plek te zetten, bijvoorbeeld op een tak in een boom. 

 

Neem bij twijfel of vragen gerust contact op met regiocontactpersoon in uw omgeving.  

 

 

 

Doelstelling STONE:
“De belangenbehartiging van de Steenuil in het algemeen en het bevorderen van het onderzoek en de bescherming van de Steenuil in het bijzonder.”
STONE
Steenuilenoverleg Nederland