Bij de steenuilen thuis

Beleef de Lente is al jarenlang een begrip onder steenuilenliefhebbers in binnen- en buitenland. In 2007 startte Vogelbescherming Nederland met het webcamproject en sinds het begin zijn de steenuilen van de partij. De publieksfavorieten zijn niet meer weg te denken. Elk jaar kunnen we van februari tot ver in de zomer gluren in en rondom de steenuilennestkast, en genieten van het boeiende familieleven van de steenuil.

Van maart tot augustus staan 24/7 drie cams in en op de nestkast gericht. Iets gemist? Geen nood, want de mooiste momenten worden 'geclipt' door meesterclipper Geert en STONE verzorgt de begeleidende blogs.

Behalve genieten hebben de webcams enorm veel informatie en kennis opgeleverd over het gedrag van steenuilen en - vooral - de voedselaanvoer en -samenstelling. Hierover zijn verschillende artikelen verschenen in de tijdschriften Athene (t/m 2009) en Uilen (vanaf 2010). Het lezenswaardige verslag van de prooiaanvoer in 2020 kunt u hier downloaden

Geniet van de steenuilenjongen op de tak voor de kast.

↑ Terug naar index

Nagenieten van BdL 2020!

Wilt u deze herfst en winter nog lekker nagenieten van de belevenissen van pa en ma steenuilen en kun kroost? Dat treft, want alle clips en blogs staan online zodat u de donkere dagen bingewatchend kunt doorbrengen. Veel plezier! 

En voor wie een kijkje in de keuken van de steenuilenfamilie wil nemen, is er natuurlijk ook het verslag van hun menu 2020 een must.

↑ Terug naar index

Beleef de Lente 2019

2019 was wederom een fantastisch webcamseizoen. Clipmaker Geert heeft een mooie seizoenssamenvatting gemaakt, die u hier kunt bekijken.

Wilt u álle filmpjes en blogs van 2019 nog eens bekijken en lezen? Dat kan! Kijk op beleefdelente/steenuil.

↑ Terug naar index

Locatie

De camera's hangen op een erf in het buitengebied van Winterswijk. De nestkast hangt in een oude perenboom die samen met wat andere fruitbomen in een weitje staat waar ook een aantal kippen en een haan rondscharrelen. De haan laat - zoals het een toegewijde betaamt - bij het krieken van de dag (en op elk ander moment dat meneer het goeddunkt) luidkeels horen dat hij in charge is. Het hoort erbij zullen we maar zeggen. Volgens de echte baas van het spul was de braadpan de enige mogelijkheid hem uit te zeten. Voorlopig maar even niet. 

Het erf is bijzonder aantrekkelijk voor steenuilen. Veel bomen, enkele schuurtjes, een stukje gazon, overal rasterpaaltjes om vanaf te jagen en ruige randjes met volop muizen. Voorheen broedden ze ook op deze plek, in een standaardkast. In 2014 verkozen ze tot onze verrassing een plek onder de golfplaten van een van de kippenschuren. Daar wisten ze overigens vijf jongen groot te brengen. Sinds 2015 broeden ze weer in de nestkast!

↑ Terug naar index
Doelstelling STONE:
“De belangenbehartiging van de Steenuil in het algemeen en het bevorderen van het onderzoek en de bescherming van de Steenuil in het bijzonder.”
STONE
Steenuilenoverleg Nederland