Bij de steenuilen thuis

Beleef de Lente is al jarenlang een begrip onder steenuilenliefhebbers in binnen- en buitenland. In 2007 startte Vogelbescherming Nederland met het webcamproject en sinds het begin zijn de steenuilen van de partij. De publieksfavorieten zijn niet meer weg te denken. Elk jaar kunnen we van februari tot ver in de zomer gluren in en rondom de steenuilennestkast, en genieten van het boeiende familieleven van de steenuil.

24/7 staan drie cams in en op de nestkast gericht. Iets gemist? Geen nood, want de mooiste momenten worden 'geclipt' door meesterclipper Geert en STONE verzorgt de begeleidende blogs.

Behalve genieten hebben de webcams enorm veel informatie en kennis opgeleverd over het gedrag van steenuilen en - vooral - de voedselaanvoer en -samenstelling. Hierover zijn verschillende artikelen verschenen in de tijdschriften Athene (t/m 2009) en Uilen (vanaf 2010).

Geniet van de steenuilenjongen op de tak voor de kast.

↑ Terug naar index

Steenuilenwebcam nog online

BdL is er tot maart 2020 even tussenuit, maar intussen kunt u nog steeds blijven genieten van de Winterswijkse steenuilen. Klik hier voor de onlinestream. De stream werkt helaas niet in Chrome en Firefox, wel in Explorer, Safari en Edge.

Veel kijkplezier!

↑ Terug naar index

Beleef de Lente 2019

2019 was wederom een fantastisch webcamseizoen. Clipmaker Geert heeft een mooie seizoenssamenvatting gemaakt, die u hier kunt bekijken.

Wilt u álle filmpjes en blogs nog eens bekijken en lezen? Dat kan, ze staan tot het begin van het seizoen 2020 (medio februari) online. Kijk op beleefdelente/steenuil.

↑ Terug naar index

Locatie

De camera's hangen op een erf in het buitengebied van Winterswijk. De nestkast hangt in een oude perenboom die samen met wat andere fruitbomen in een weitje staat waar ook een aantal kippen en een haan rondscharrelen. De haan laat - zoals het een toegewijde betaamt - bij het krieken van de dag (en op elk ander moment dat meneer het goeddunkt) luidkeels horen dat hij in charge is. Het hoort erbij zullen we maar zeggen. Volgens de echte baas van het spul was de braadpan de enige mogelijkheid hem uit te zeten. Voorlopig maar even niet. 

Het erf is bijzonder aantrekkelijk voor steenuilen. Veel bomen, enkele schuurtjes, een stukje gazon, overal rasterpaaltjes om vanaf te jagen en ruige randjes met volop muizen. Voorheen broedden ze ook op deze plek, in een standaardkast. In 2014 verkozen ze tot onze verrassing een plek onder de golfplaten van een van de kippenschuren. Daar wisten ze overigens vijf jongen groot te brengen. Sinds 2015 broeden ze weer in de nestkast!

↑ Terug naar index
Doelstelling STONE:
“De belangenbehartiging van de Steenuil in het algemeen en het bevorderen van het onderzoek en de bescherming van de Steenuil in het bijzonder.”
STONE
Steenuilenoverleg Nederland