Steenuilvriendelijke drinkbak voor vee

Verdrinking ... een veel voorkomende doodsoorzaak onder steenuilen!

In de loop van juni verlaten veel jonge steenuilen hun nest waarin ze een dag een of 30, 35 eerder uit het ei kropen. In de weken die volgen zullen ze het ouderlijk territorium gaan verkennen en maken steeds grotere uitstapjes. Dat is niet zonder gevaren. Integendeel, onervaren als ze zijn sterft een groot deel van de jongen al in de eerste maanden. Maar zo’n 25% slaagt erin de eerste winter door te komen, zo blijkt uit onderzoek. Een van de vele gevaren waaraan ze zijn blootgesteld is verdrinking. Maar liefst 10% van de steenuiltjes die na het uitvliegen dood worden gevonden, blijkt te zijn verdronken.

Een naar gezicht: een (jonge) steenuil die verdronken is in een drinkbak voor uw paard of ander (klein)vee. Elk jaar komen vele steenuilen, vooral jonge pas uitgevlogen vogels, vroegtijdig op deze wijze aan hun einde. 


De oplossing: de steenuilveilige drinkbak voor vee!

Bert Kwakkel, regio-coördinator voor STONE in Achterhoek-Liemers ontwikkelde het idee. Het simpele maar doeltreffende ontwerp, waarbij de bekende als veedrinkbak gebruikte cementkuip wordt voorzien van een soort wasmand, is in de zomer van 2012 getest op 60 erven in regio Achterhoek-Liemers. De vee-eigenaren én het vee waren tevreden over de toepassing van het ontwerp.

Het benodigde startkapitaal voor de ontwikkeling en productie van de bak is verkregen uit financiële bijdragen van Vogelbescherming Nederland, uit de opbrengst van de Dutch Bird Fair 2012 en uit het donatiefonds Beleef de Lente.

Eind 2012 hebben alle Nederlandse steenuilvrijwilligers de mogelijkheid gekregen een gratis demonstatie-drinkbak aan te vragen. Met deze demosets hebben de vrijwilligers vanaf voorjaar 2013 de drinkbak gepromoot onder erfbewoners met vee. 

Lees meer

In deze drinkbak voor paarden en (klein)vee zullen (jonge) steenuilen niet meer verdrinken.

Zien hoe het werkt?

Bekijk het fimpje (klik hier) van het - met ontheffing - uitgevoerde experiment. Duidelijk is dat het jonge steenuiltje zich in no time in veiligheid weet te brengen. Hij gebruikt de binnenbak om uit het water te klauteren. Er werd ook geëxperimenteerd met drijvende stukken hout of foam. Daarmee kon de steenuil zich wel een tijdje boven water houden, maar het lukte niet om uit de drinkbak te komen. Dan dreigt dus de verdrinkingsdood. Ook het vaak geadviseerde schuine balkje in de drinkbak, waaruit de uilen uit het water zouden klauteren, blijkt in de praktijk niet te werken. De uilen hebben niet door dat dit de weg naar hun vrijheid is en schuilen zelfs onder het balkje, waar ze verder doorweekt raken en alsnog zullen verdrinken.

↑ Terug naar index

Bestel de veilige drinkbak!

Wilt u ook voorkomen dat uw veedrinkbak een verdrinkbak wordt? Overweeg dan de aanschaf van een veilige veedrinkbak! Iedereen die steenuilen een warm hart toedraagt kan de veilige drinkbak bestellen in de webshop van Vogelbescherming. De bak is in twee maten verkrijgbaar: 65 liter en 110 liter voor de grote dorst. 

↑ Terug naar index

Folder

'Help de steenuil op het droge'. Onder deze toepasselijke titel heeft STONE een folder uitgebracht om belangstellenden te informeren. U kunt hem hier bekijken of downloaden.

Let op: de prijzen zijn gewijzigd. Voor bestellen en de actuele prijzen raadplaag de webshop van Vogelbescherming.

 

↑ Terug naar index
Doelstelling STONE:
“De belangenbehartiging van de Steenuil in het algemeen en het bevorderen van het onderzoek en de bescherming van de Steenuil in het bijzonder.”
STONE
Steenuilenoverleg Nederland