Steenuilvriendelijke drinkbak

 

Verdrinking

 

Elk jaar komen vele steenuiltjes, vooral jonge vogels, vroegtijdig aan hun einde door verdrinking in watertonnen e.d. voor paarden en vee. De drinkbak op de foto hieronder brengt de oplossing!

Bert Kwakkel, regio-coördinator STONE in Liemers-Achterhoek ontwikkelde het idee, Vogelbescherming Nederland ondersteunde het initiatief. In deze drinkbak voor koeien of paarden zullen (jonge) steenuilen niet meer verdrinken.

Lees meer

↑ Terug naar index

Rond mei/juni verlaten veel jonge steenuilen de nestkast waarin ze een dag een 35 geleden uit het ei kropen. In de weken die volgen zullen ze het ouderlijk territorium gaan verkennen en daarbij steeds verdere uitstapje maken. Dat is niet zonder gevaren. Integendeel, onervaren als ze zijn sterft een groot deel van de jongen al in de eerste maanden. Maar zo’n 25 procent slaagt erin de eerste winter door te komen, zo blijkt uit onderzoek. Een van de vele gevaren waaraan ze zijn blootgesteld is verdrinking.

In samenwerking met Vogelbescherming en andere partijen kan iedereen die steenuilen een warm hart toedraagt de veilige drinkbak bestellen in de winkel van Vogelbescherming. Hij is er in twee groottes: 65 liter en 110 liter. Er is een beperkte voorraad gemaakt, wees er dus snel bij.  

Zien hoe het werkt?

Bekijk het fimpje ( Klik hier) van het (met ontheffing) uitgevoerde experiment. Duidelijk is dat het jonge Steenuiltje zich in no time in veiligheid weet te brengen. Hij gebruikt de binnenbak om uit het water te klauteren. Er werd ook geexperimenteerd met drijvende stukken hout of foam. Daarmee kon de Steenuil zich wel een tijdje boven water houden, maar het lukte niet om uit de drinkbak te komen. Dan dreigt dus de verdrinkingsdood. 

Rechtstreeks bestellen via de Vogelbeschermingshop: 65 liter drinkbak of 110 liter drinkbak

Van proeffase naar distributie

Het simpele maar doeltreffende ontwerp, waarbij de bekende als veedrinkbak gebruikte cementkuip wordt voorzien van een soort wasmand, is in de zomer van 2012 getest op 60 erven in regio Achterhoek-Liemers. De vee-eigenaren én het vee waren tevreden over de toepassing van het ontwerp.

Het benodigde startkapitaal voor de ontwikkeling en productie van de bak is verkregen uit financiële bijdragen van Vogelbescherming Nederland, uit de opbrengst van de Dutch Bird Fair 2012 en uit het donatiefonds Beleef de Lente.

Eind 2012 hebben alle Nederlandse steenuilvrijwilligers de mogelijkheid gekregen een gratis demonstatie-drinkbak aan te vragen. Met deze demosets kunnen de vrijwilligers vanaf voorjaar 2013 de drinkbak promoten onder erfbewoners met vee. In 2013 wordt tevens bekend waar en voor welke verkoopprijs de drinkbakken kunnen worden verkregen.

Tijdens de jaarlijkse samenkomst van het bestuur met de RC's (20 april 2013, Culemborg) werden de demosets uitgevent.

RC's aan de bak

(foto: Martijn Snijder)

 

↑ Terug naar index

Folder

We hebben een mooie folder gemaakt om belangstellenden te informeren. U kunt hem hier bekijken of downloaden.

Let op: de prijzen zijn gewijzigd. Voor bestellen en de actuele prijzen raadplaag de online shop van Vogelbescherming.

↑ Terug naar index
Doelstelling STONE:

“De belangenbehartiging van de Steenuil in het algemeen en het bevorderen van het onderzoek en de bescherming van de Steenuil in het bijzonder.”
STONE
Steenuilenoverleg Nederland