Handleiding broedbiologisch onderzoek steenuil (2016)

Tijdens de Landelijke Steenuilendag op 29 oktober 2016 te Wageningen is de geheel vernieuwde Handleiding broedbiologisch onderzoek steenuil, editie 2016, verschenen. De nieuwe handleiding is een gezamenlijke uitgave van STONE en de Vlaamse Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt.

De handleiding vervangt de editie uit 2011, die al enige tijd niet meer te verkrijgen was. Om alle (nieuwe) steenuilnestonderzoekers in Nederland en Vlaanderen van een handleiding te voorzien was er behoefte aan een nieuwe oplage. Bovendien hebben we de nieuwe editie aangegrepen voor een update en uitbreiding - de nieuwe editie is maar liefst 20 pagina's dikker geworden!  

Verkrijgbaarheid

De handleiding is gratis beschikbaar voor iedereen die serieus nestonderzoek doet of wil gaan doen. Verspreiding in Nederland gaat via de regiocontactpersonen van STONE. Heb je belangstelling voor een handleiding, neem dan contact op met de RC in je regio.  

Downloads en links

In de handleiding wordt verwezen naar diverse downloads en links. Die vind je hieronder.

 

Klik op onderstaande afbeelding van de cover voor de pdf-versie van de handleiding (29 MB).

 cover Hbo 2016

↑ Terug naar index

Validatie methodiek leeftijdsbepaling steenuilenjongen

In Uilen 9: 74-79 (2019) is het artikel 'Validatie methodiek leeftijdsbepaling steenuilenjongen" (Stroeken & van Harxen 2019) gepubliceerd. Dat betreft een verkorte versie van een uitgebreider artikel. Download hier het uitgebreide artikel

 

In het artikel in Uilen 9 wordt naar enkele bronnen verwezen, die hieronder kunnen worden gedownload:

Stroeken P. & van Harxen R. 2003. Een methode voor de leeftijdsbepaling van steenuiljongen. Athene 7: 33-41.

Stroeken P., van Harxen R., Hallmann C. 2010. Een methode voor het bepalen van de conditie van steenuiljongen. Uilen 1: 40-45.

Van Harxen R. & Stroeken P. 2016. Handleiding broedbiologisch onderzoek steenuil. Uitgave STONE Steenuilenoverleg Nederland, Heiloo.

 

↑ Terug naar index

Handleiding voor Onderzoek en Bescherming (2001)

      111

Deze handleiding werd in 2001 uitgebracht en is inmiddels niet meer leverbaar. De inhoud is echter wel in afzonderlijke hoofdstukken te downloaden: 

01 - Colofon
02 - Inhoudsopgave
03 - De steenuil
04 - Voedsel
05 - Broedbiologie
06 - Bedreigingen
07 - Inventariseren
08 - Nestplaatsen
09 - Broedbiologisch onderzoek
NB Dit onderdeel uit de handleiding 2001 is integraal vervangen door De Handleiding broedbiologisch onderzoek 2011 resp. 2016
10 - Lichaamskenmerken
11 - Ring- en Populatieonderzoek
12 - Voedselonderzoek
13 - Beschermingsmaatregelen
14 - Nestkasten
15 - Planten en knotten van knotbomen
16 - Literatuur
17 - Bijlage 1: Nestcontrole 

↑ Terug naar index

Handleiding Voedselonderzoek (2005)

Tableautje: Mol, Steenuil, Merel

In 2005 bracht STONE de CD 'Handleiding Voedselonderzoek Steenuil' uit. Deze CD is sinds geruime tijd uitverkocht maar wordt via deze site als pdf aangeboden: download.

Mmmm.... lekker!

De lezer wordt ingewijd in de kunst van het voedselonderzoek, zowel wat betreft het benoemen van prooiresten op nest- locaties als wat betreft het braakballenonderzoek. De Handleiding biedt de onderzoeker/ballenpluizer diverse hulpmiddelen, zoals determinatietabellen voor muizen en insecten, alsmede registratieformulieren voor braakballen, prooiresten en type habitat.

Zie ook:

'Wat schaft de pot?' - Stroeken _ Van Harxen; Athene 13, 2008)

Prooienoverzicht-vers

Braakballen

Wat er in gaat moet er ook weer uit. Onverteerbare delen worden in braakballen verpakt die periodiek worden uitgebraakt. Voor meer informatie over voedsel en braakballen, klik hier.

 

↑ Terug naar index
Doelstelling STONE:
“De belangenbehartiging van de Steenuil in het algemeen en het bevorderen van het onderzoek en de bescherming van de Steenuil in het bijzonder.”
STONE
Steenuilenoverleg Nederland