Camera's Beleef de Lente weer on line

Het doet ons veel plezier te kunnen meedelen dat de camera's bij de steenuilenkast in Winterswijk die tot begin augustus te zien waren bij Beleef de Lente opnieuw on line staan.

En wat nog mooier is, ze blijven dat in principe tot Beleef de Lente 2017 van start gaat. Dat betekent dat we jaarrond het wel en wee van de uilen kunnen volgen. We hopen dat u er veel plezier aan beleeft.

We hebben eerlijk gezegd geen idee hoe vaak de uilen de kast nog bezoeken en of ze dat het gehele najaar en de winter ook blijven doen. Spannend om te zien hoe zich dat ontwikkelt. Ook zijn we erg benieuwd tot wanneer het laatst overgebleven jongen terugkomt in de kast. De eerste weken van augustus was het nog regelmatig aanwezig en ook op het moment dat we dit berichtje maken (19-8) zit er nog eentje in de kast. 

Zolang er activiteit blijft, zullen we wekelijks een kleine update geven van de gebeurtenissen. We bezinnen ons nog op de mogelijkheid af en toe een clipje te plaatsen. Het loont dus de moeite elke dag de site even te bezoeken!

↑ Terug naar index

21 augustus

Rond half acht vanochtend verscheen een volwassen vogel voor de camera's. Helaas niet duidelijk of het man of vrouw is. Meest waarschijnlijke is echter vrouw. Ze heeft daar een groot deel van de ochtend gezeten. Rond half tien zitten er twee jongen in de kast terwijl vrouw nog steeds buiten op de tak zit. Na een een paar minuten verlaat een van beide jongen de kast en loopt via de tak uit beeld. Dat betekent dat er nog steeds twee van de drie jongen aanwezig zijn. Nummer drie is helaas dood, daarover een volgende keer.

↑ Terug naar index

Beeld prooiaanvoer compleet

Dankzij het ongelooflijk goede en snelle werk van een grote schare tellers, kunnen we nu al het overzicht van de prooiaanvoer in de leg- en broedperiode presenteren. Bij elkaar 621 prooien, met maar liefst 352 meikevers. U kunt het verslag hier downloaden.

Veel leesplezier en tellers bedankt!

↑ Terug naar index

Locatie

Klik hier voor de beelden.

De camera's hangen op een erf in het buitengebied van Winterswijk. De nestkast hangt in een oude perenboom die samen met wat andere fruitbomen in een weitje staat waar ook een aantal kippen en een haan rondscharrelen. De haan laat - zoals het een toegewijde betaamt - bij het krieken van de dag (en op elk ander moment dat meneer het goeddunkt) luidkeels horen dat hij in charge is. Het hoort erbij zullen we maar zeggen. Volgens de echte baas van het spul was de braapan de enige mogelijkheid hem uit te zeten. Voorlopig maar even niet. 

Het erf is bjizonder aantrekkelijk voor steenuilen. Veel bomen, enkele schuurtjes, een stukje gazon, overal rasterpaaltjes om vanaf te jagen en ruige randjes met volop muizen. Twee jaar geleden broedden ze ook op deze plek, in een standaardkast. Vorig jaar verkozen ze tot onze verrassing een plek onder de golfplaten van een van de kippenschuren. Daar wisten ze overigens vijf jongen groot te brengen.

 

hier

↑ Terug naar index

Prooiaanvoer 2015

Het verslag van de prooiaanvoer 2015 kunt u hier downloaden.

↑ Terug naar index
Doelstelling STONE:

“De belangenbehartiging van de Steenuil in het algemeen en het bevorderen van het onderzoek en de bescherming van de Steenuil in het bijzonder.”
STONE
Steenuilenoverleg Nederland